Bruinisse

Bruinisse (Zeeuws: Brunisse of kortweg Bru) is een dorp in het uiterste oosten van de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland. Het dorp is bekend als een vissers- en landbouwgemeenschap. In dit dorp wonen relatief veel jonge kinderen. De kern van het dorp is ringvormig. Bruinisse was een zelfstandige gemeente tot 1997 toen de zes gemeenten op Schouwen-Duiveland werden samengevoegd tot de gemeente Schouwen-Duiveland.

Van oudsher is de mosselkweek een belangrijke bron van inkomsten. Sinds de sluiting van het Brouwershavense Gat in 1971 wordt het mosselzaad in de Waddenzee verzameld. Jaarlijks wordt begin juli de opening van het mosselseizoen gevierd met de drie dagen durende Visserijdagen. Op de dijk bij de Vissershaven staat een beeld van een geopende mossel.

De twee musea van Bruinisse zijn gewijd aan de mosselkweek. Het Visserijmuseum brengt heden en verleden van de schelpdierencultuur in beeld, de Oudheidskamer is een als 18e eeuwse visserswoning ingericht monumentenpand.

Bruinisse ligt aan de N59 die aansluit op de A29 tussen Rotterdam en Dinteloord. Tot 2005 was de brug over de Grevelingensluis in Bruinisse een berucht punt in de N59. Vooral in de zomermaanden liep de wachttijd daar snel op. In 2005 werd een tweede brug met bypass over de sluis gelegd, waardoor het verkeer continu kan doorstromen. Per bus is het dorp goed bereikbaar met diverse lijnen vanuit Zierikzee, Goes en Oude-Tonge. De interliner tussen Rotterdam en Zierikzee heeft een halte in Bruinisse. 's Ochtends en 's middags zijn er directe busverbindingen met Goes en Middelharnis, waar veel jongeren uit Bruinisse middelbaar onderwijs volgen.

De recreatieve sector is in Bruinisse, door zijn gunstige ligging aan het water, sterk vertegenwoordigd. Met name de Grevelingen biedt goede mogelijkheden voor watersport. Jachthaven Bruinisse wordt op dit moment fors uitgebreid en zal één van de grootste van het land worden. De eindfase van de uitbreiding is eind 2010 gestart.

Ten westen van de N59 ontstond vakantiepark Aquadelta. Het park, dat onder meer ruimte biedt aan diverse horecagelegenheden en sportfaciliteiten zoals een zwembad, is recent uitgebreid met park Aquastaete.

Aan de Oudendijk ligt de moderne 18-holes golfbaan van Golfclub Grevelingenhout. Aan de oostkant van Bruinisse ligt jeugdherberg De Stoofpolder, die zich met name richt op groepsaccommodatie.

Kern
Monumentale dorpskern: Nee
Kinderopvang en onderwijs
Peuterspeelzaal: Ja
Kinderopvang: Ja
Openbaar basisonderwijs: Ja
Christelijk basisonderwijs: Ja
Middelbaar onderwijs: 20 min
Zorg
Huisarts: Ja
Tandarts: Ja
Fysiotherapeut: Ja
Dierenarts: 15 min
Ziekenhuis: 20 min
Bejaardentehuis: Ja
Seniorenwoningen: Ja
Sport en cultuur
Sporthal: Ja
Sportcomplex: Ja
Zwembad: Ja
Sportverenigingen: Ja (10)
Dorpshuis: Ja
Bioscoop: 20 min
Muziekschool: Ja
Inwoners
Aantal inwoners 4080
Leeftijd 0-15: 19 %
Leeftijd 15-25: 11 %
Leeftijd 25-45: 23 %
Leeftijd 45-65: 27 %
Leeftijd 65 plus: 17 %
Gezinssamenstelling
Aantal huishoudens 1620
Alleenstaand: 26 %
Gezin met kinderen: 38 %
Gezin zonder kinderen: 34 %
Markt
Woensdagmorgen
Voorzieningen
Winkels: Ja (18)
Kapsalon: Ja (3)
Bank: Ja
Postkantoor: Ja
Geldautomaat: Ja (2)
   
Restaurant: Ja (9)
Snackbar: Ja (2)
Cafe: Ja (5)
Kerk: Ja (3)
Haven: Ja (2)
Openbaar vervoer: Ja
Afstanden
Afstand tot Strand: 30 min
Afstand tot Bos: 30 min
Afstand tot Meer: 0 min
   
Afstand tot Zierikzee: 20 min
Afstand tot Goes: 32 min
Afstand tot Middelburg: 49 min
Afstand tot Rotterdam: 49 min
Naar boven ↑

5° C
Bron: buienradar.nl

ons wooneiland
16 Jan 2018 14:36
NIEUW IN DE VERKOOP‼️De Kanterlaan 8 in #Zierikzee Deze ruime 2/1 kap woning met een vrijstaande, stenen garage is… https://t.co/QoLErGGPre

ons wooneiland
16 Jan 2018 09:48
Gisteravond (laat😊) bij de Hoofdpoortstraat 54 in #Zierikzee..... VERKOCHT(ovb) Fijne dag! https://t.co/tKJGALxtLD

Schouwen Duiveland
17 Jan 2018 18:56
Ezra Schouls (11) draagt zelfgeschreven gedicht voor tijdens 65e herdenking watersnoodramp https://t.co/EAjTLCIfvq… https://t.co/YShg6Jw45s

Schouwen Duiveland
17 Jan 2018 18:41
Erfenis van Kortjakje staat in Bruinisser boekenkast https://t.co/1HdI2p8lVi Wie altijd nieuwsgierig is geweest naa… https://t.co/ukOBQSdahZ