Zierikzee

Zierikzee, sinds 1971 een beschermd stadsgezicht, staat bekend als monumentenstad. Voor een relatief kleine stad telt Zierikzee een groot aantal monumenten, nameijk 568. Het bekendste monument is de Sint-Lievensmonstertoren, die in de volksmond ook wel de Dikke Toren wordt genoemd. Deze toren lijkt als twee druppels water op de Sint-Romboutstoren in Mechelen. Ooit moest de toren de hoogste van het land worden. Door geldgebrek is slechts een deel tot stand gekomen. Hoog genoeg om nu, vanaf de toren, te genieten van een adembenemend uitzicht.

Meer bezienswaardigheden

 • Nobelpoort
 • Noordhavenpoort
 • Zuidhavenpoort
 • Maritiem Museum Zierikzee
 • Molen De Hoop,
 • Molen Den Haas
 • Nieuwe Kerk
 • Het stadhuis, uit de 16de eeuw. Het werd in 1772-1779 grondig verbouwd.
 • Het huis "De Haene", ook soms Tempeliershuis genoemd, is een koopmanshuis uit de 14de eeuw. Het is één van de oudst bewaarde panden in Nederland.
 • Het Gravensteen, uit de 16de eeuw
 • Rond de oude haven staan diverse grote patriciërswoningen.

  Handel, nijverheid en visserij bracht de stad rijkdom, welvaart en schoonheid. Hierdoor had Zierikzee al in het begin van de 15e eeuw een belangwekkend silhouet met muren, poorten, kerken, toren en molens. De oude stadspoort geeft toegang tot de gezellige binnenstad met de vele winkeltjes en gezellige terrasjes. Een echt welkomstgevoel.

  Zierikzee is als het ware verdeeld in 4 woonwijken; de historische binnenstad, Malta (deze wijk wordt geherstructureerd), Poortambacht (heeft het uiterlijk van een tuindorp) en de Noorderpolder (woningen in het hogere marksegment en bijzondere woonmilieus). Ook is er een zorgcentrum en een verpleeghuis.

  Voorzieningen
  In het centrum van Zierikzee is een veelheid van moderne winkels, terrassen en eet- en drinkgelegenheden aanwezig. Ook heeft Zierikzee een viertal monumentale musea die zeker het bezoeken waard zijn. Iedere donderdag is er markt op het Havenplein en tevens koopavond van 19.00-21.00 uur. Zierikzee kent een aantal voorzieningen (bijvoorbeeld het gemeentehuis, brandweer, politiebureau, polikliniek/huisartsenpost) die elders op het eiland vrijwel niet voorhanden zijn en waarvoor men uit de andere kernen dus naar Zierikzee moet komen. In sportcentrum Onderdak is een overdekt zwembad. Huisartsen, tandartspraktijken en fysiotherapeuten zijn voldoende aanwezig. Ook heeft Zierikzee het enige Dierenasiel van Schouwen-Duiveland.

  Scholen
  Er is een ruime keus aan basisscholen namelijk 7 stuks. drie openbare basisscholen, 2 protestants-christelijke scholen, en 1 rooms-katholieke school. Daarnaast zijn er 2 scholen voor het voortgezet onderwijs en 2 scholen voor het speciaal onderwijs. De 3 openbare basisscholen hebben voorzieningen voor buitenschoolse opvang. Deze scholen vervullen op Schouwen Duiveland een regionale functie. Wegens geloofsovertuiging gaan er ook leerlingen per bus naar scholen in Goes, Middelharnis of Middelburg. Voor de allerkleinste kunnen ouders kiezen uit 2 peuterspeelzalen en 2 kinderdagverblijven.

  Infrastructuur
  Het openbaar vervoer van en naar Zierikzee is uitstekend. Zierikzee kent een aantal opstapplaatsen en heeft een groot aantal buslijnen. o.a. naar Goes, Rotterdam, Vlissingen en Renesse . Met de auto zijn Rotterdam en Antwerpen binnen het uur te bereiken.

Kern
Monumentale dorpskern: Ja
Kinderopvang en onderwijs
Peuterspeelzaal: Ja
Kinderopvang: Ja
Openbaar basisonderwijs: Ja
Christelijk basisonderwijs: Ja
Middelbaar onderwijs: Ja
Zorg
Huisarts: Ja
Tandarts: Ja
Fysiotherapeut: Ja
Dierenarts: Ja
Ziekenhuis: Ja
Bejaardentehuis: Ja
Seniorenwoningen: Ja
Sport en cultuur
Sporthal: Ja
Sportcomplex: Ja
Zwembad: Ja
Sportverenigingen: Ja (11)
Dorpshuis: Ja
Bioscoop: Ja
Muziekschool: Ja
Inwoners
Aantal inwoners 10615
Leeftijd 0-15: 15 %
Leeftijd 15-25: 10 %
Leeftijd 25-45: 23 %
Leeftijd 45-65: 29 %
Leeftijd 65 plus: 20 %
Gezinssamenstelling
Aantal huishoudens 4800
Alleenstaand: 33 %
Gezin met kinderen: 31 %
Gezin zonder kinderen: 34 %
Markt
Elke donderdag.
Voorzieningen
Winkels: Ja
Kapsalon: Ja
Bank: Ja
Postkantoor: Ja
Geldautomaat: Ja
   
Restaurant: Ja
Snackbar: Ja
Cafe: Ja
Kerk: Ja
Haven: Ja
Openbaar vervoer: Ja
Afstanden
Afstand tot Strand: 22 min
Afstand tot Bos: 22 min
Afstand tot Meer: 18 min
   
Afstand tot Zierikzee: 0 min
Afstand tot Goes: 25 min
Afstand tot Middelburg: 42 min
Afstand tot Rotterdam: 59 min
Naar boven ↑

5° C
Bron: buienradar.nl

ons wooneiland
16 Jan 2018 14:36
NIEUW IN DE VERKOOP‼️De Kanterlaan 8 in #Zierikzee Deze ruime 2/1 kap woning met een vrijstaande, stenen garage is… https://t.co/QoLErGGPre

ons wooneiland
16 Jan 2018 09:48
Gisteravond (laat😊) bij de Hoofdpoortstraat 54 in #Zierikzee..... VERKOCHT(ovb) Fijne dag! https://t.co/tKJGALxtLD

Schouwen Duiveland
17 Jan 2018 18:56
Ezra Schouls (11) draagt zelfgeschreven gedicht voor tijdens 65e herdenking watersnoodramp https://t.co/EAjTLCIfvq… https://t.co/YShg6Jw45s

Schouwen Duiveland
17 Jan 2018 18:41
Erfenis van Kortjakje staat in Bruinisser boekenkast https://t.co/1HdI2p8lVi Wie altijd nieuwsgierig is geweest naa… https://t.co/ukOBQSdahZ